Simone “a bătut” Poiana pe noapte, Ostberg rămâne lider la finalul zilei

Foto: Mihnea Tatu

După ce a câștigat prima probă a Tess Rally Brașov powered by Pro-X, Simone Tempestini “a recidivat” pe speciala finală a zilei, PS5 Brașov. Campionul român a parcurs cei 10,8 km ai traseului ce duce spre Poiana Brașov cu timpul de 5:49,2, fiind mai rapid cu 4 zecimi de secundă decât Mads Ostberg, ajuns al doilea. Cu trei victorii de probe speciale în prima zi de concurs, norvegianul rămâne lider al clasamentului general. Având al treilea timp pe proba de noapte, Bogdan Marișca a făcut din nou rocada cu Sebastian Barbu, revenind pe podiumul clasamentului raliului.

Prima zi a Raliului Brașovului a oferit un frumos duel la vârf între campionul național (și învingătorul ultimelor 6 ediții de aici), Simone Tempestini (Skoda Fabia R5), și campionul mondial WRC-2, Mads Ostberg (Citroen C3 Rally2). Primele patru probe speciale s-au desfășurat în apropierea Fagarașului, fiind noi pentru toți concurenții. Simone Tempestini a fost cel mai rapid pe prima probă însă Mads Ostberg a revenit și le-a câștigat pe următoarele trei. Diferențele nu au fost foarte mari, avansul pilotului Citroen Racing ajungând la 7,8 secunde înainte de întoarcerea la Brașov, acolo unde avea să se țină ultima speciala a zilei.

Foto: abimages.ro

Aceasta a fost o proba-spectacol, concurenții parcurgând urcarea din Brașov spre Poiana Brașov la lumina farurilor. Simone a reușit să se impună aici, ecartul dintre primii doi clasați urmând să rămână peste noapte la 7,4 secunde. Mads Ostberg și Simone Tempestini joacă într-o liga a lor, cel mai apropiat concurent aflandu-se după PS5 la peste un minut în urmă. A treia poziție a clasamentului raliului a fost foarte disputată, fiind ocupata pe rand de către Dan Gîrtofan, Bogdan Marișca, Sebastian Barbu, și în final, iar de Bogdan Marișca. Chiar dacă Barbu a avut un parcurs excelent pe PS4, ajungând la 2,5 secunde în fața lui Marișca, clujeanul și-a arătat priceperea pe Poiană, fiind mai rapid cu 7,5 secunde. Așadar, înainte de startul în ziua secundă, pilotul sibian rămâne la 5 secunde în urma lui Bogdan Marișca.

Foto: Rally Art.ro

Adrian Răspopa a avut un parcurs constant pe parcursul întregii zile, pe care o încheie al cincelea. El va trebui să îi țină mâine piept lui Dan Gîrtofan, care, după ce a întâmpinat probleme pe PS2, pierzând peste un minut, a început să urce în clasament. Cu o mașină nouă, Citroen DS3 R3T Max, tot cu tracțiune pe doua roți dar mai performantă decât cea folosita până acum, Norbert Maior a avut o evoluție foarte buna pe primele 4 speciale, clasandu-se de fiecare data intre locurile 6 și 8 “la general”. Tânărul pilot NRA împărțea a șasea poziție a clasamentului cu Dan Gîrtofan înainte de revenirea spre Brașov. Din păcate, a fost nevoit să abandoneze din motive tehnice pe drumul de legătură, nereușind să mai ia startul pe PS5.

Foto: Rally Cow

În aceste condiții, Bogdan Cuzma a urcat pe a șaptea poziție, fiind urmat de Istvan Soos (Mitsubishi Lancer Evo IX), cel mai rapid pilot al unei mașini ce nu face parte din categoria R5/Rally2. Soos a avut un parcurs excelent pe Drumul Poienii, ocupând a șaptea poziție a clasamentului general și urcând de pe 11 pe 8 în clasamentul general. Andrei Gîrtofan (Subaru Impreza N15) rămâne cel mai bine clasat pilot la RC2N iar Adrian Teslovan (Mitsubishi Lancer Evo X) încheie ziua de vineri pe ultima poziție a top 10 general.

Ziua de duminică începe cu cel mai greu test al Raliului Brasovului, proba dublă Barunca – Muntele Roșu, după care concurenții vor încerca să obțină punctele suplimentare acordate pe Power Stage, găzduit de Poiana la vale.

Clasamentul Tess Rally Brasov powered by Pro-X la finalul primei zile:

Programul de sâmbătă, 27 Martie 2021:

10:00 Start ziua a doua (Piața Sfatului Brașov)

11:08 PS 6 – Babarunca

11:48 Regrupare și service îndepărtat (Muntele Roșu)

13:41 PS 7 – Muntele Roșu

16:19 PS 8 – Poiana Brașov (Power Stage)

16:30 Sosire festivă (Livada Poștei Brașov)

20:00 Festivitatea de premiere (Piața Sfatului Brașov)

Dan Țerea
Ofițer de Presă Tess Rally Brașov powered by Pro-X

Comments are closed.