Rezumând un sezon fabulos – cu Simo ”al VIII-lea”

Acum 14 ani, Simone Tempestini debuta în naționalul de raliuri din România, la comenzile unei Dacia Logan. Perseverența, maturitatea și efortul i-au fost răsplătite pe deplin de-a lungul sezoanelor, pilotul acum în vârstă de 29 de ani reușind să devină cel mai tânăr campion național absolut al României grație titlului obținut în 2015 la vârsta de numai 21 de ani. Susținerea fanilor dar mai ales a echipei gestionate de tatăl său – Marco Tempestini, și el pilot de renume – a făcut ca tânărul Simone Tempestini să nu se oprească din a performa, adjudecându-și titlu după titlu, ajungând astăzi la cifra impresionantă de 8 (opt) succese majore în automobilismul sportiv românesc, dar și numeroase reușite internaționale – dintre acestea, titlul de campion mondial la juniori din 2016 fiind cel mai major.

Cristian: Apelativul de “Simo al VIII-lea” nu doar că încoronează o muncă deosebită de peste 14 ani în automobilismul sportiv, dar este oglinda perfectă a realizărilor tale și echipei Napoca Rally Academy. Pe rând, și pe scurt: care a fost pentru tine cel mai important titlu dintre toate cele 8 obținute, respectiv care a fost cel mai greu sezon al tău ?

Simone: ”Fiecare campionat câștigat a fost important pentru mine. Probabil că primul, la 21 de ani, a fost poate cel mai așteptat și  mai frumos. Dar, trebuie știut, că toate au fost cumva dificile și greu de câștigat, pentru un motiv sau altul. Totuși, consider că cel mai greu a fost cel de anul trecut, câștigat la Raliul Brașovului. Pe parcursul anului 2022 am avut câteva peripeții, iar provocarea de a obține titlu a devenit și mai interesantă spre finele sezonului.”

Cristian: Grație performanței din acest sezon, ai urcat în topul piloților cu cele mai multe titluri de campion național absolut al României, alături de Constantin (Titi) Aur. În ce măsură îți dorești atingerea bornei celor 10 titluri absolute ? Este un obiectiv pentru tine și NRA acest lucru ?

Simone: ”Pentru mine numărul campionatelor câștigate, sau atingerea “recordului” nu a fost niciodată cel mai important lucru. Atunci când mă urc în mașina de curse îmi dau silința să fiu cât mai rapid și eficient posibil, așa am ajuns la 8 titluri de campion național absolut. În naționalul românesc de raliuri am crescut ca și pilot, unde am învățat limitele și cum să mă “joc” cu ele, unde am putut să evoluez în fața fanilor mei, iar asta nu se va schimba niciodată. Nu mi-am pus un obiectiv la 8, nu îmi voi pune nici la 10 sau 12, de fiecare dată când voi lua startul, voi încerca să câștig, numărul victoriilor fiind doar o statistică. Pentru mine sunt mai importante senzațiile și satisfacțiile pe care le simt de fiecare dată când reușesc să pilotez așa cum îmi doresc.”

Din 2011 – primul său sezon complet în Campionatul Național de Raliuri – și până în 2022, Simone Tempestini a fost nelipsit de la startul TESS Rally Brașov. Deși la ediția din acest an nu-l vom vedea concurând pe macadamul brașovean, este de menționat faptul că sportivul Napoca Rally Academy a bifat 8 victorii consecutive – fie că etapa brașoveană s-a desfășurat pe asfalt sau macadam – Simone fiind de neînvins în ultimele 8 ediții organizate ale raliului ce-și are centrul la poalele muntelui Tâmpa.

Cristian: Fie că a fost vorba despre ediția din 2019 sau de cea din 2022 – ambele desfășurate pe macadam, ai obținut cu brio triumful TESS Rally Brașov. De altfel, în ultimele 8 sezoane, nimeni n-a putut să-ți stea în cale, fiind pilotul cu cele mai multe victorii pe probele brașovene. Cum vezi “mutarea” de la asfalt pe macadam și care crezi tu, din experiențele pe care le-ai avut, că este suprafața ce i se potrivește raliului nostru ?

Simone: ”Este bine-cunoscut faptul că macadamul este suprafața mea preferată, iar probele de la Brașov sunt absolut pe placul meu. Aici m-am simțit tot timpul bine-venit, fie că am “alergat” pe asfalt, pe zăpadă, pe macadam, la raliu sau la coastă. Așadar, pentru mine este important ca, competițiile să nu lipsească niciodată din acest frumos oraș, copleșit de pasionați de motorsport – acesta este aspectul cel mai important, suprafața nu contează pentru mine.”

Cristian: Ultima etapă de asfalt din acest sezon a fost decisivă pentru al 8-lea titlu de campion național absolut. Spune-ne cum s-a simțit în mașina de concurs emoția de dinaintea ultimei probe speciale și sosirea în parcul închis ?

Simone: ”Emoțiile au fost într-adevăr mari.. Și asta nu doar pentru că era în joc al optulea titlu, ci pentru că, înainte de ultima probă, cu 30 de secunde înainte de minutul nostru, motorul s-a oprit! Foarte multe mi-au trecut prin cap în acele trei minute în care a trebuit să găsesc problema, însă mă bucur nespus că am și reusit să o rezolv în cel mai scurt timp posibil. Cei 80 de km de la ultima probă până la parcul de service au fost foarte stresanți, pentru că nu aveam certitudinea ca vom ajunge până la acolo, dar esența este că totul a decurs în direcția cea bună pentru mine și Sergiu.”

Cristian: Știm că este devreme să vorbim despre planurile pentru sezonul următor, însă având în vedere și faptul că, colegii tăi de echipă – Norbert și Francesca Maior – vor participa în FIA Junior WRC începând cu 2024, ați luat în calcul o revenire pe scena mondialului de raliuri ?

Simone: ”După cum bine știți, sportul nostru este unul complex în care componenta de susținere financiară este una indispensabilă. Campionatul Mondial, pentru mine, a fost tot timpul scena ideală. Ne-ar plăcea tare mult ca eforturile noastre de a fi prezenți în campionatele internaționale să se concretizeze în WRC. Simone Tempestini nu este străin de competițiile internaționale de cel mai înalt nivel, pilotul celor de la Napoca Rally Academy având aproape 50 de prezențe, atât în cadrul WRC3 / Junior WRC cât și în WRC2. De-a lungul acestor prezențe, Simo a cucerit categoria WRC3 în 2016, devenind campion al aceluiași sezon și în cadrul FIA Junior WRC. De asemenea, a bifat 5 victorii – și 7 podiumuri – în cadrul WRC3, 4 victorii – și 7 podiumuri – în ierarhia Junior WRC, și nu în ultimul rând, 3 podiumuri în clasamentul categoriei suport WRC2.”

Un interviu realizat de Cristian Oltean – ofițer media TESS Rally Brașov