Sfatul expertului. Ștefan Vasile despre speciala Babarunca

Cu o implicare în sporturile cu motor ce se întinde pe aproape 50 de ani, Ștefan Vasile este unul dintre cei mai apreciați cunoscători ai raliurilor. Triplu campion național absolut de raliuri, acesta a rămas aproape de motorsport și după ce “a agățat casca în cui”. Înainte de startul în cea de-a 50-a ediție a Raliului Brașovului, Ștefan Vasile ne vorbește despre una dintre probele consacrate ale campionatului, Babarunca, probă pe care a parcurs-o de fiecare dată de la apariția ei, fie în calitate de pilot, fie în calitate de oficial.

“Babarunca, despre care cred că este probă în Raliul Brașovului de vreo 30 de ani, este hotărâtoare în economia raliului, atât datorită lungimii ei cât și pentru că este foarte tehnică. Are toate tipurile de viraje, de la viraje simple tip ac de păr, până la viraje de mare viteză, cu vârfuri de pantă, cu viraje ascunse, cu viraje ce te păcălesc. De asemenea, aceasta specială include urcare, coborâre, traseu plat. Toate elementele pe care le poți întâlni într-un raliu se găsesc pe această probă. Este clar că mersul pe Babarunca dus-întors este decisiv pentru locul pe podium.”

“Este adevărat că, tinandu-se la sfârșitul iernii / începutul primăverii, apare neprevăzutul din punct de vedere al temperaturilor, al ploii sau ninsorii, cum s-a întâmplat de atâtea ori până acum. Nu este exclus ca în prima parte să fie soare iar pe segmentul final să ploua, sau invers. Poate aduce multe surprize, de aceea spun încă o data că este hotărâtoare.

Fiind o probă lungă, unele viraje pot fi confundate. Există două viraje de stânga, după vârfuri de pantă, care seamănă, cel de-al doilea fiind cel mai periculos. Mergând pe vârf de pantă, se observă foarte târziu. Daca nu îl știi dinainte, când apuci să vezi distanța și virajul este prea târziu și sunt șanse puține să mai rămâi pe drum.

Babarunca trebuie scrisă și descoperită la viteza mică pentru a putea ulterior să concurezi pe ea așa cum ți-ai dori. Bineînțeles, ca să reușești asta este nevoie de un pic de experiență. Este însă important să o scrii bine pentru că o proba de lungimea asta nu poate fi învățată.”

Exista vreo diferență de abordare între Babarunca la dus versur la întors?
“Nu, proba este cam egală și dintr-un sens și din celălalt. Fiecare are zonă de plan la început și viraje de viteză. Poate că urcarea dinspre Cheia este un pic mai ușoară, având mai multe ace de păr, nepunând atâtea probleme.”

Programul Tess Rally Brașov powered by Pro-X

Joi, 25 Martie 2021

14:00              Shakedown (Crizbav – Dumbrăvița)

19:30              Festivitatea de premiere a Campionatului Național de Raliuri 2020

19:30              Start festiv (Piața Sfatului Brașov)

Vineri, 26 Martie 2021

12:00             Start raliu (Coresi Shopping Resort)

13:18             PS 1 – Făgăraș 1

13:36             PS 2 – Șoarș 1

14:11             Regrupare și service îndepărtat (Cetatea Făgăraș)

16:04             PS 3 – Făgăraș 2

16:22             PS 4 – Șoarș 2

19:15             PS 5 – Brașov (Noapte)

21:20             Sosire ziua întâi (Piața Sfatului Brașov)

Sâmbătă, 27 Martie 2021

10:00              Start ziua a doua (Piața Sfatului Brașov)

11:08              PS 6 – Babarunca

11:48              Regrupare și service îndepărtat (Muntele Roșu)

13:41              PS 7 – Muntele Roșu

16:19              PS 8 – Poiana Brașov (Power Stage)

16:30              Sosire festivă (Livada Poștei Brașov)

20:00              Festivitatea de premiere (Piața Sfatului Brașov)

Tess Tess Rally Brașov powered by Pro-X este organizat de Auto Blic Brașov sub egida Federației Române de Automobilsim Sportiv și se desfășoară cu sprijinul:

TESS, distribuitor autorizat al mărcilor Volkswagen și Audi, Porsche Finance Group, Mobil 1 prin Lubexpert și Pro –X în calitate de parteneri principali.

TELL Security Sistem, BOB Motorsport, Brintex, Zizin, Cylon Motorsport, Omniasig, Auto Chelu sunt parteneri oficiali.

Infinity Trophy, MEDECOM Brașov, Silnef Security, Comprest sunt parteneri ai evenimentului.

Tess Rally Brașov powered by Pro-X este găzduit de Coresi Shoppng Resort, Hotel Ambient, Universitatea Brașov – Aula Universității.

Tess Rally Brașov powered by Pro-X este susținut de Consiliul Judetean Brașov, Consiliul Local și Primăria Brașov, de Consiliul Local și Primăria Făgăraș, Consiliul Local și Primăria Măneciu, Primăria Dumbrăvița, Primăria Crizbav.

Desfășurarea Tess Rally Brașov powered by Pro-X va fi supravegheată de Gruparea de Jandarmi Mobilă Brașov, de IJJ Prahova, IJ de Poliție Brașov și Prahova, ISU Prahova și ISU Brașov, Crucea Roșie Brașov.

Parteneri media: autorally.ro, raliulbrasovului.ro, Rock FM, Biz Brașov, autostiri.ro, newsbv.ro, RallyMax, Zile și Nopți, Radio Făgăraș.