Automobilul

Automobilul este un vehicul care fost invent inventat în scopul ușurării deplasărilor în diferite puncte. Principalele elemente din care este alcătuit automobilul sunt motorul, șasiul și caroseria. 

Primul automobil datează încă din anul 1769, construit de francezul Nicolas – Joseph Cugnot. Acesta era construit pe o platformă cu 3 roți și era propulsat de un motor cu abur. Peste aproape un secol, mai exact în 1878, germanul Karl Benz proiectează un motor cu ardere internă îmbunătățit pe care îl patentează în 1879. Astfel, Karl Benz este considerat inventatorul automobilului modern.

Motorul, principala componentă a unui automobil, este un sistem fizic care transformă energia în lucru mecanic. Acesta poate fi cu ardere internă, cu abur, electric sau cu aer comprimat.

Șasiul, o altă componentă importantă în construirea unui automobil, are trei roluri și anume funcția de a susține ansamblul mașinii, de a transmite mișcarea de la motor către roțile motoare și de a conduce sau a propulsa automobilul. Pentru a îndeplini aceste funcții, șasiul este alcătuit din cinci sisteme și anume sistemul de susținere, sistemul de transmisie, sistemul de propulsie, sistemul de conducere și instalații auxiliare.

Caroseria unui automobil are rolul de suport pentru transportul persoanelor sau pentru transportul încărcăturii. În funcție de destinația automobilului, caroseria poate fi pentru autoturisme, pentru autobuze, pentru camioane sau caroserii speciale. De asemenea, caroseria asigură și izolarea și autonomia încărcăturii față de restul automobilului și de mediul înconjurător.

Odată cu trecerea timpului, atât componentele cât și funcțiile unui automobil au evoluat, dar și cerințele de vânzare ale automobilelor au crescut. Astfel, puterea, emisiile de gaze poluante, consumul și tipul de combustibil, siguranța activă și pasivă, conectivitatea, climatizarea și confortul, manevrabilitatea, stabilitatea și suspensia sunt factori decizionali pentru achiziția unui automobil. 

Cu toate acestea, orice funcție pe care o are automobilul, este menită să se defecteze ori după un anumit ciclu de utilizare, ori după o perioadă de timp. În acest caz, vă invităm pe acest site rexbo.ro.